Test: Vegansk kost i en månad

Test: Vegansk kost i en månad

Om du har besökt min blogg tidigare vet du säkert att jag är otroligt intresserad av allt som har med hälsa att göra. Träning är givetvis en stor del av detta men kosten spelar väldigt stor roll också. I dag är det vanligt med olika dieter och liknande och jag tycker det är roligt att läsa på om allt från 5:2 till LCHF och så vidare. Jag har själv ätit kött i hela mitt liv men nu känner jag att det är dags för en förändring – både för djurens skull och för min egen skull. Under en månads tid ska jag enbart äta som en vegan! Jag börjar imorgon och kör på varje dag i en hel månad. Under tiden tänker jag föra en dagbok där jag skriver ner vad jag äter, hur jag mår och hur jag känner mig efter min testmånad.

I och med att jag inte har så bra koll på recept och vad jag ska köpa för att få i mig tillräckligt med olika vitaminer och mineraler har jag valt att börja med att beställa en vegansk matkasse. Jag har valt att prova fyra olika från fyra olika leverantörer för att se vilken jag gillar bäst också. Efter varje vecka kör jag en liten recension om varje vegansk matkasse här på bloggen för den som är intresserad. Ett tillskott jag tänker köpa inför min veganmånad är vitamin B12 i och med att detta vitamin enbart finns i animaliska produkter.

vegan-kostFördelar med vegansk kost

  • Skyddar mot sjukdomar: Det finns en del sjukdomar som påverkas av kosten så som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar samt högt kolesterol. Genom att äta en växtbaserad kost utvecklar kroppen ett bättre skydd mot detta.
  • Stärker ditt immunförsvar: Tarmfloran påverkas positivt av vegansk kost – kroppen får därmed också lättare att ta upp näringen i maten samtidigt som det underlättar nedbrytningsprocessen.
  • Stabilisera blodsockret: Vegansk mat innehåller mycket fiber som i sin tur påverkar vår blodsockernivå till att vara med långsam.
  • Håll vikten lättare: Med en vegansk kost slipper du få i dig dåligt fett vilket hjälper dig att hålla vikten.
  • Förfinar smaklökarna: Enligt vissa studier påverkas våra smaklökar av vegansk kost. Du blir med andra ord mer känslig mot olika kryddningar och råvaror.
  • Förbättrar miljön: En av anledningarna till att jag väljer veganskt är på grund av miljön. Att producera animaliska råvaror och livsmedel innebär att miljön påverkas väldigt mycket.
  • Snällare mot plånboken: Jag ska även kika på matkostnaderna den här månaden då veganska råvaror brukar vara billigare.
Comments are closed.