Testa på ett nytt kosttillskott – hampaprotein

Testa på ett nytt kosttillskott – hampaprotein

hampaprotein
Bild på hampafrön

I dag finns det gott om butiker som säljer kosttillskott av olika slag och utbudet med så kallade proteinpulver är minst sagt brett. Om du vill testa något nytt för att berika kroppen med det protein den behöver är hampaprotein ett nyttigt alternativ! Hampa låter förmodligen bekant för de flesta och har kanske inte direkt någon positiv klang – men faktum är att det är en bra källa till just protein.

Ursprungligen kommer hampa med största sannolikhet från centrala Asien och det är en ettårig ört som har använts sedan urminnes tider. Forskning har visat att människan har odlat hampa i tusentals år för att använda den i livsmedel och som en medicinalväxt.

Hampaprotein vs. Animaliskt protein

En av alla fördelar med att använda hampaprotein som kosttillskott är att det är väldigt likt det animaliska proteinet – trots att det är en helt vegetarisk proteinkälla. Hampaprotein utvinns via hampfrön som pressas kallt. Denna framställningsprocess är helt naturlig och du behöver inte oroa dig för några tillsatta kemikalier. Så om du föredrar organiska produkter har du en till anledning att välja hampaprotein.  I och med att hampaprotein också påminner i stor utsträckning om det animaliska proteinet kommer du att få i dig samtliga åtta essentiella aminosyror tillsammans med alla tolv icke-essentiella aminosyror. Hampaprotein är ett kosttillskott som passar oavsett om du ägnar dig åt träning, är vegetarian eller om du bara behöver öka ditt intag av protein i allmänhet.

Ännu fler fördelar med just hampaprotein är att det varken innehåller gluten eller laktos. Detta kan som bekant leda till magproblem av olika slag för en del personer. Dessutom är detta proteinpulver lättsmält för magen. Hampaprotein är också rikt på både vitaminer och mineraler så som exempelvis fosfor, kalcium och magnesium samtidigt som det är en källa till omega 3 och omega 6.

Näringsinnehåll per 100 g i hampaprotein:

  • 50 gram protein
  • 25 gram kolhydrater
  • 12 gram fett

Större efterfrågan på hampaprotein

Allt fler människor i dag väljer att äta en vegetarisk kost – eller också försöker en del åtminstone få in en eller två dagar per vecka med vegetarisk kost. I och med att fler människor aktivt väljer vegetariska produkter och råvaror framför animaliska ökar även efterfrågan på olika sorters kosttillskott som har ett helt och hållet vegetabiliskt ursprung.

När det gäller utbudet med just proteinpulver har det länge funnits flera olika varianter så som vassle, soja och ägg. Men nu har även hampaprotein blivit ett alternativ att räkna med. Smakerna mellan olika proteintillskott skiljer sig åt då ursprunget varierar och just hampaprotein kan upplevas som lite nötigt i smaken. Hur du använder hampaprotein som kosttillskott varierar också då alla gillar olika. Vissa väljer att använda det som andra proteinpulver och blandar det tillsammans med antingen vatten eller mjölk. Andra lägger i en skopa i smoothien medan en del har det till müsli, gröt, fil eller yoghurt.

Kuriosa om hampaprotein

Hampaprotein blir allt mer populärt i dag och det finns som du ser en hel del fördelar med att välja detta kosttillskott. Och som alltid finns det lite rolig kuriosa att berätta också så som:

  • Hampaprotein är inte samma sak som cannabis. Visserligen utvinns hampaprotein från samma växtart som marijuana – dock inte samma variant. Det finns inte bara en sorts cannabis utan flera olika. I dag är det fritt fram att odla hampa mer eller mindre i alla länder med undantag för USA.
  • Hampaprotein kan titulera sig den bästa proteinkällan från växtriket – bland annat tack vare att proteinet innehåller alla de essentiella aminosyrorna.
  • Hampaprotein är faktiskt det enda proteinet som innehåller omega 3.
  • I dagsläget har inga allergier mot hampa rapporterats och du drabbas inte av några eventuella magproblem så som vid användning av till exempel vassleprotein.
Comments are closed.