Må braMå bra

VardagslyxVardagslyx

Din guide till att börja träna

Behöver du komma igång och träna? Det kan vara svårt att verkligen sätta igång och göra det till en rutin. Här kommer din guide till ditt nya och hälsosamma jag.

Vad vill du uppnå?

Det första som du måste fråga dig är vad du vill uppnå med träningen. Är det bättre hälsa, undvika sjukdomar som diabetes och hjärtproblem? Vill du gå ner i vikt för att kläderna ska sitta bättre? Eller vill du få mer energi och orka mer? Testa nya sporter och leva ett mer aktivt liv? Det finns många anledningar att börja träna. För att träningen verkligen ska bli av och ge dig mycket är det viktigt att du har rätt motivation. Att börja träna för att andra tycker det eller för att du känner dig överviktig och tror att andra tycker att du borde träna håller inte i längden. Du måste vilja träna själv, inte börja röra på dig för att uppfylla andra människors krav. Det är många som går igenom livet och känner sig mulliga, men sanningen är att de är vackra och väger lagom mycket. Det kan vara ord från andra, kanske familjemedlemmar, som etsats sig fast i dem. Oavsett vad du väger, hur du ser ut och hur mycket du orkar: du måste tänka igenom hur du känner kring din kropp och träning för att lyckas. Skriv ner alla tankar och känslor som du har, så att du blir av med andras förväntningar på dig. Många gånger finns också bara andra personers krav och förväntningar i våra egna huvuden.

Bygg upp din kondition

För att träningen ska bli rolig måste du bygga upp muskler och kondition. Det tar tid och för att inte skada dig ska du ta det lagom lugnt i början. Börja med att dagligen promenera. Att börja gå ett visst antal steg om dagen är ett mycket bra sätt att komma igång. Det passar också dig som egentligen inte vill träna. Du kan ha som mål att du ska gå 10 000 steg om dagen, men börja där du är.

Börja träna

När du ska börja träna är det viktigt att du hittar en aktivet som du gillar. Om du inte brukar röra på dig så mycket kan du fråga dig vad du gillade för sporter i skolan? Basket, skidor, orientering eller dans? Om du inte gillade någon sport alls, så kan du ofta testa att bara börja promenera. Ett tips är också att du börjar köpa träningsmagasin som Aktiv träning och iForm. Genom att börja läsa om träning så kommer du naturligt börja inlemma det i ditt tankesystem. Det är också klokt att börja träna eller promenera tillsammans med en god vän. Har du en kompis som brukar gå på vattengympa eller zumba en gång i veckan? Följ med.

Aktivt familjeliv

För att må bra är det viktigt med aktivitet i livet. Som familj finns det mycket som ni kan göra tillsammans. Genom att leva ett aktivt familjeliv kommer dina barn att gilla idrott och att röra på sig. Aktiva barn blir aktiva vuxna.

Familjelivet

Att vara en familj är något helt underbart, och mycket stressande och krävande. På en och samma gång. Du vill inte vara utan det, samtidigt som det också tär på. Vardagspusslet ska gå ihop och räkningarna ska betalas. Att vara vuxen är inte heller bara lätt. Vi har våra problem och känslor. För att må bra som familj är det dock viktigt att göra saker tillsammans. Det bygger närhet, gemenskap och minnen. Det ger er starkare relationer och är även bra för er som föräldrar. Barn, både 2-åringen och 17-åringen, behöver er tid och omsorg. När ni gör saker tillsammans blir det naturligt att samtala. Ni får tid att lyssna och lär känna varandra bättre.

Gratis familjeaktiviteter

För vissa barnfamiljer är tiden bristvaran, för andra är det pengarna. Men hur roligt ni har som familj har mer med tid och engagemang, än pengar att göra. Det finns många familjeaktiviteter som inte kostar något. Det är också bra att lära barn att vara kreativa och att allt inte handlar om saker och pengar. Gör en matsäck, ta med en boll och gå till parken eller en fin glänta. Om det bara är ett par kilometer till platsen kan ni med fördel gå eller cykla. Att åka till stranden för att bada (sommar), plocka stenar (vår och höst) eller bara sitta och fika (året om) är underbart.

Vandra

Vandring är en härlig familjeaktivitet. Om ni har yngre barn kan ni ta med cyklar åt dem. Så kan de förflytta sig utan att det blir för jobbigt för vare sig små eller vuxna. Över hela Sverige finns det fina leder att göra dagsvandringar på. Ni kan också vandra och sova i tält eller stuga. En bra vandringen för familjer är Vasaloppet som också har övernattningsstugor längst med leden.

Paddla kanot

Att paddla kanot är rolig för hela familjen. Ofta kan ni hyra kanoter vid campingplatser. Om ni har större barn kan ni hyra flera kanoter, så att de också får chansen att paddla.

Börja löpa

Löpning är ett stort intresse i Sverige. Det är en billig och enkel aktivitet som kan utövas överallt. Köp bra skor och börja jogga.

Kom igång med löpningen

När du ska börja löpa är det viktigt att du köper ett par bra skor. Dina skor är den enda riktigt viktiga utrustning du som nybörjarlöpare behöver. Gå gärna till en sportbutik och be dem om hjälp. Om du har en viss summa pengar att lägga på ditt nya intresse är det skorna, inte löpartightsen, som ska kosta mest. När du har köpt ett par bra löpskor kan du börja träna. Ett vanligt misstag som många gör är att de går ut för hårt i början. Sätter på sig skorna, joggar fem kilometer och känner sig mycket nöjda. Och gör samma sak nästa dag. Och nästa. Dag tre går det trögt. Börja lagom. Löp inte varje dag, utan låt kroppen få återhämta sig. Annars bygger du inte muskler. Du kan också varva löpning med gång den första tiden. Är du helt otränad kan du börja med att promenera och åka tempot på promenaderna varje vecka.

Anmäl dig till ett lopp

För att hålla motivationen upp och för att ha ett mål kan det vara smart att du anmäler dig till ett lopp. Att delta i löplopp är roligt och riktigt populärt. Som tjej kan du satsa på Tjejmilen. Både killar och tjejer kan springa Blodomloppet, ett annat bra nybörjarlopp. Vill du ha en rejäl utmaning anmäler du dig till Göteborgsvarvet, en halvmara, som kräver ganska mycken träning. Det är roligare att delta i ett lopp tillsammans med en kompis, partner eller ett syskon. Sannolikheten att loppet verkligen blir av är också större om man anmäler sig tillsammans med andra.

Sambandet mellan din arbetsplats och hur du mår

De flesta av oss tillbringar mycket tid på vår arbetsplats. Därför är det viktigt att du arbetar på ett ställe som får dig att må bra. Att det faktiskt känns bra att gå till jobbet på måndag morgon.

Trivas på jobbet

Det är inte alltid som vi tänker på hur vi egentligen känner kring vårt jobb. Vi måste ju försörja oss och betala räkningarna. Därför fortsätter vi år ut och år in och arbetar, oavsett hur vi mår. Om du ofta känner dig stressad kan det vara tecken på att du inte mår bra på jobbet. Ibland älskar vi våra jobb, men det är för krävande. Du ska hinna med för mycket på för kort tid. Andra gånger är vi stressade för att vi inte trivs, kanske känner oss utanför.

Våga byt jobb

Om du inte mår bra på ditt jobb bör du samtala med din chef eller byta jobb. Gå on på Platsbanken och se vad det finns för intressanta arbeten där du bor. Att byta arbetsplats emellanåt hjälper oss också att utvecklas som individer och lära känna nya människor. Även om det kan kännas pirrigt att gå på arbetsintervju, så är det viktigt att du gör val som ger dig en bra vardag.

När du känner dig sönderstressad?

Det finns stress och så finns det stress. Viss stress är positivt för att vi ska prestera på topp. Men det finns stress som trasar sönder oss. Känner du dig sönderstressad?

Utbränd

Det är många svenskar som blivit utbrända. Om du känner dig mycket stressad på jobbet måste du ta tag i det. Innan det är för sent. Det är vanligt att personer som jobbar inom skola och sjukvård känner att de måste göra sin del, annars kommer allt fallera. Så kommer dagen då de inte orkar mer och måste bli sjukskrivna på heltid. Det gäller naturligtvis också andra yrkesgrupper. Då är det klokare att du ser stannar upp i förväg. Sover du dåligt? Har du svårt att släppa jobbet? Ler du sällan? Känner du dig konstant stressad? Ibland kan vi rent av vänja oss vid stressen. Vi förstår inte att vi är överstressade. Då riskerar du att bli utbränd.

Sjukskrivning

Tala med din chef och se om det finns förändringar som kan göras. Men du kan också behöva gå till vårdcentralen, träffa en läkare och bli sjukskriven. Låta kropp och huvud vila ett tag. Under sjukskrivningen får du ersättning från Försäkringskassan, så din ekonomi behöver inte bli lidande. Ta tag i din situation i tid, så kommer du komma tillbaka mycket snabbare.

Weekendresa med vänner

En riktig vardagslyx är att få resa iväg en helg med bästa vännerna. Vara ett gäng som åker till Stockholm, Paris eller London en helg för att umgås och äta gott.

Weekendresa

Att få resa iväg för en helg är ett skönt sätt att få komma ifrån vardagslivet. Det är många som gör en weekendresa under hösten och våren när det är som mest på jobbet. Att ha något att se fram emot regniga morgnar i oktober är verkligen skönt. Vill du åka iväg för en helg med kompisgänget, men vet inte vilken stad ni ska välja? Läs resemagasinet Vagabond så får ni mycket tips för både kortare och längre resor. Vanliga resmål är London och Berlin, men det finns också mindre pärlor som Brügge och Oxford. Eller varför inte åka till Göteborg eller Oslo?

Resa med vännerna

När ni kommit på vilket resmål som ni ska satsa på är det dags att börja planera. Ett tips för att få ut så mycket som möjligt av helgen är att ni bokar ett centralt boende. Då sparar ni in mycket tid. Det är också skönt att kunna gå till hotellet och vila/byta om på eftermiddagen. Ni kan börja med med att åka en turistbuss genom staden. Då får ni en bra överblick och hinner även se mycket. Det är också smart att kolla upp intressanta restauranger i förväg, så kommer ni garanterat äta gott. Gillar ni musikaler är det smart att satsa på London, detsamma gäller om ni gillar fotboll.

Träna regelbundet som småbarnsförälder

Att träna regelbundet är en slags vardagslyx, särskilt som småbarnsförälder. Genom att träna regelbundet kommer du orka mer och även sova bättre.

Planera din träning

För att hinna träna som småbarnsförälder måste du planera din träning, lägga in den i kalender. Ett tips är att ni som föräldrapar beslutar om att ni ska få ett eller två träningspass var i veckan. Hjälp varandra att kunna träna. Ni kan också träna tillsammans: boka barnvakt eller be mor- eller farföräldrar om hjälp varje onsdag. Bra för både hälsan och er relation. Ett annat sätt att få in träning i vardagen är genom att köpa träningsutrustning att ha i hemmet. Då tränar du medan barnen leker bredvid dig.

Hitta inspiration till träningen

Behöver du träna, men tycker att det är svårt att komma igång? Då kan du börja med att läsa träningsmagasinet iForm för att få inspiration och goda uppslag. Det finns också mycket inspiration på Youtube. Det viktigaste är att du rör på dig, inte nödvändigtvis vilken aktivitet som du håller på med. Det kan också underlätta att anmäla sig till ett lopp. Då har du något att träna till och även ett roligt lopp att se fram emot.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

martinas.nu – Allt om hälsa, mående och vardagslyxmartinas.nu – Allt om hälsa, mående och vardagslyx