Håll kroppen i trim med styrketräning

Det finns många fördelar med att styrketräna. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla vuxna människor helst ska styrketräna två gånger i veckan. När du ska börja styrketräna är det viktigt att börja med basövningarna och inte lägga på för mycket vikt i början. Knäböj, marklyft, bänkpress och militärpress är några basövningar som är bra att börja med. Basövningar är övningar där du tränar flera muskelgrupper samtidigt i en övning. Det är därför basövningarna är så effektiva. I de flesta basövningar tränar du muskler som du använder till vardags. Du kan göra basövningar i maskiner och med fria vikter. Det viktiga med fria vikter är att du har lär dig tekniken rätt.

Utför alltid övningarna med rätt teknik

 

Det är okej att börja styrketräna lugnt. Det är viktigare att du lär dig rätt teknik i början än att lyfta tungt. Du ska aldrig lyfta tyngre än vad din teknik klarar av. Kan du inte utföra övningen med rätt teknik är det bättre att plocka av lite vikt. Du kan lätt skada dig om du lyfter tungt och fel. Tålamod är nyckeln för att du ska kunna bygga dig en stark kropp som håller länge.

 

Fördelarna med styrketräning

Styrketräning har positiva effekter på både kroppen och knoppen. Genom att träna styrketräning får du ett starkt skelett samt starka leder och muskler. Du ökar din muskelmassa och gör att din kropp tål tyngre belastning. Styrketräning gör dig också mentalt starkare. Att klara av vissa övningar och att ta dig i väg till gymmet när det känns motigt gör dig mentalt starkare. Men ditt huvud och psyke mår också bra av träning. Träning frigör endorfiner i kroppen som gör att du mår bättre. Du kan med fördel kombinera styrketräning med konditionsträning.

Tips när du ska börja styrketräna

Tekniken är alltid nummer ett. Du ska alltid eftersträva rätt teknik i övningarna du genomför. Att logga dina träningspass är bra. När du styrketränar ska du skriva ner vilken vikt du använder till varje övning. På så sätt vet du vad du ska ha för vikt nästa gång du ska träna. Det är inte lätt att komma ihåg från gång till gång vilka vikter du hade till vilken övning. Stressa inte att bli stark snabbt, det kommer. Du behöver ha tålamod och disciplin. När du styrketränar kan det vara bra att ha ett par bra skor som är anpassade för styrketräning. Om du har stabila skor är det lättare att lyfta tungt. Om du känner dig rådvill över teknik eller hur du ska lägga upp styrketräningen är ett tips att ta hjälp. Antingen av en kunnig kompis eller så anlitar du en personlig tränare.