Öka ditt välbefinnande genom att vara mer i naturen

Dagens moderna arbetsliv kantas av mycket stillasittande och många psykiska krav. Det är inte sällan som människor upplever att de är mentalt överbelastade. Detta leder till ett dåligt mående som blir en ond spiral nedåt. För att vända den nedåtgående trenden och istället öka välbefinnandet kan det vara en bra idé att försöka vistas mer ute i naturen. När du ska vistas ute i naturen är det en fördel att ha bra kläder. Det är värt att investera i riktigt bra fritidskläder som håller måttet. När du har riktigt bra kläder som är anpassade efter den aktivitet som du ska utföra kommer allt bli mycket trevligare. Oavsett om du ska gå en promenad i skogen eller vandra är slitstarka kläder i bra material guld värt.

Naturen har en hälsofrämjande effekt

 

Naturliga miljöer påverkar dig positivt och kan minska negativa känslor och höga stressnivåer. I naturen ökar de positiva känslorna, du kan återhämta dig mentalt och öka din prestationsförmåga. Naturupplevelser kan även ge ett bättre minne. En förklaring till att naturliga miljöer påverkar människan positivt kan vara för att naturen fångar din uppmärksamhet men samtidigt låter de kognitiva processerna vila och återhämtas. Forskning har visat att människor skulle kunna bli lyckligare och känna en ökad livskraft om naturen blev en större del i människors vardag.

 

Psykisk ohälsa och övervikt är stora hälsoproblem i samhället

Brist på aktivitet är en av de största riskfaktorerna för människors hälsa idag. Människor rör sig generellt alldeles för lite och sitter för mycket. Nästan 50 procent av Sveriges befolkning i åldersspannet 16-84 år har övervikt eller fetma. Förutom fysiska problem ökar även den psykiska ohälsan och är idag ett stort hälsoproblem. Stress och sömnproblem är mycket vanligt idag. För att råda bot på detta är rörelse i naturen något som kan ha stora hälsofrämjande effekter. Att vara i rörelse ökar produktionen av endorfiner som ger ett ökat välbefinnande. Om du dessutom rör på dig utomhus får du ännu större hälsoeffekter.

Öka tiden som du är utomhus

Det finns flera olika aktiviteter som du kan göra ute i naturen. Att börja med att ta en promenad utomhus när du har telefonmöte kan vara en bra början. På lunchen kan du också promenera eller ta en löptur. Om du gillar att träna finns det många fördelar med att göra det utomhus. Att göra utflykter till fina platser är också positivt för hälsan. Ett tips är att ta med dig din mat ut eller testa att laga mat utomhus. Du behöver inte alltid röra på dig när du är i naturen. Att bara sitta på en klippa och vila ögonen på havet eller en sjö kan vara som medicin för ditt inre.