Så ska du äta för en bättre hälsa

För att människan ska må bra och ha en bra hälsa krävs det en varierad kost. Fett, kolhydrater och proteiner enskilt har en begränsad effekt på hälsan. Men när näringsämnena kombineras med varandra kan du däremot få väldigt bra hälsoeffekter. För att få inspiration till goda och välbalanserade maträtter kan du kolla in Barilla.com där pasta står i centrum. Pasta är en väldigt bra källa till kolhydrater och är ett väldigt bra livsmedel eftersom det går att kombinera i all oändlighet med annan mat.

Fokusera på helheten

Att ha hälsosamma matvanor kännetecknas av att den största delen av maten du äter kommer från fiberrika, näringstäta och vegetabiliska livsmedel. Genom att äta lagom mängd och varierat av olika livsmedel ger du kroppen det den behöver samtidigt som du minskar risken att få i dig för mycket skadliga ämnen. Kosten är faktiskt tillsammans med fysisk aktivitet det bästa för att förebygga ohälsa. Vad du väljer att äta för livsmedel, hur mycket och hur ofta påverkar ditt mående. Det viktigaste när det gäller hälsa och mat är att fokusera på helheten istället för enskilda livsmedel. Det spelar ingen roll vad du äter en enskild dag utan vad du äter under en längre tid. Att minska intaget av energitäta livsmedel som inte innehåller någon näring är bra för hälsan.

Att göra en livsstilsförändring kräver motivation

Även om många vet vad som är bra mat och inte är det svårt att ändra livsstil. Att ändra sättet att leva är lättare sagt än gjort. En livsstilsförändring gör du inte över en natt och det gäller att vara motiverad och ha disciplin för att lyckas. Men det bästa du kan göra för din hälsa är att försöka ändra din kosthållning om den idag är bristfällig. När du ska göra en förändring, tänkdå på att inte göra allt på en gång för att kunna hålla i det nya sättet att leva.