Ta hand om dig själv som sörjande

Det finns inget som förbereder dig på att förlora en närstående – sorgen och saknaden är förlamande och det kan vara väldigt svårt att veta hur du ska ta dig vidare. Det finns stöttning och professionell hjälp, men när du är redo finns det en hel du kan göra själv också för att sakta må bättre igen.

Hitta en bra begravningsbyrå

Hur man hanterar en närståendes bortgång kan skilja sig mycket mellan olika personer, och mycket har att göra med ditt generella förhållande till döden. Är du en av dem som, trots de tuffa känslorna när någon går vidare, känner dig trygg i en tro att den döde nu har det bra, har du fina förutsättningar att relativt snabbt kunna landa i en acceptans och komma tillbaka till ditt eget liv. Kontakten med begravningsbyrån är ofta både jobbig och stöttande, då de har stor förståelse för din situation samtidigt som det hela blir mer verkligt för dig som anhörig. På till exempel lovabegravning.se är de en väldigt fin grupp med människor som finns där och hjälper dig under varje steg på vägen mot begravningen, och du kan känna dig säker på både deras kunskap och erfarenhet. När du vet att allt kring begravningen tas om hand kan du också fokusera mer på ditt eget läkande.

Få utlopp för dina känslor

Det viktigaste i sorgeprocessen är att låta det ta tid. Sorg är inget som går över på några dagar utan det är viktigt att känslorna får ta den tid de behöver; acceptera dem och låt dem få utlopp. Att försöka hålla kvar dem inom dig för att framstå som stark utåt kommer bara göra processen längre och mer utdragen för dig. För att hjälpa dig hantera känslorna som uppstår kan du exempelvis ge dig ut i skogen och naturen med jämna mellanrum för att ta in lugnet som det ger. Vill du få utlopp för ilska och frustration kan träning i olika former vara en utmärkt idé. Känn efter vad din kropp och ditt sinne behöver och försök hitta platser, situationer och verktyg som kan hjälpa dig med de olika känslorna. Med tiden kommer du hitta mer av ett lugn och sakta känna att livet börjar öppna upp sig för dig igen, trots känslorna av sorg och saknad.