För att må bra är det viktigt med aktivitet i livet. Som familj finns det mycket som ni kan göra tillsammans. Genom att leva ett aktivt familjeliv kommer dina barn att gilla idrott och att röra på sig. Aktiva barn blir aktiva vuxna.

Familjelivet

Att vara en familj är något helt underbart, och mycket stressande och krävande. På en och samma gång. Du vill inte vara utan det, samtidigt som det också tär på. Vardagspusslet ska gå ihop och räkningarna ska betalas. Att vara vuxen är inte heller bara lätt. Vi har våra problem och känslor. För att må bra som familj är det dock viktigt att göra saker tillsammans. Det bygger närhet, gemenskap och minnen. Det ger er starkare relationer och är även bra för er som föräldrar. Barn, både 2-åringen och 17-åringen, behöver er tid och omsorg. När ni gör saker tillsammans blir det naturligt att samtala. Ni får tid att lyssna och lär känna varandra bättre.

Gratis familjeaktiviteter

För vissa barnfamiljer är tiden bristvaran, för andra är det pengarna. Men hur roligt ni har som familj har mer med tid och engagemang, än pengar att göra. Det finns många familjeaktiviteter som inte kostar något. Det är också bra att lära barn att vara kreativa och att allt inte handlar om saker och pengar. Gör en matsäck, ta med en boll och gå till parken eller en fin glänta. Om det bara är ett par kilometer till platsen kan ni med fördel gå eller cykla. Att åka till stranden för att bada (sommar), plocka stenar (vår och höst) eller bara sitta och fika (året om) är underbart.

Vandra

Vandring är en härlig familjeaktivitet. Om ni har yngre barn kan ni ta med cyklar åt dem. Så kan de förflytta sig utan att det blir för jobbigt för vare sig små eller vuxna. Över hela Sverige finns det fina leder att göra dagsvandringar på. Ni kan också vandra och sova i tält eller stuga. En bra vandringen för familjer är Vasaloppet som också har övernattningsstugor längst med leden.

Paddla kanot

Att paddla kanot är rolig för hela familjen. Ofta kan ni hyra kanoter vid campingplatser. Om ni har större barn kan ni hyra flera kanoter, så att de också får chansen att paddla.