Löpning är ett stort intresse i Sverige. Det är en billig och enkel aktivitet som kan utövas överallt. Köp bra skor och börja jogga.

Kom igång med löpningen

När du ska börja löpa är det viktigt att du köper ett par bra skor. Dina skor är den enda riktigt viktiga utrustning du som nybörjarlöpare behöver. Gå gärna till en sportbutik och be dem om hjälp. Om du har en viss summa pengar att lägga på ditt nya intresse är det skorna, inte löpartightsen, som ska kosta mest. När du har köpt ett par bra löpskor kan du börja träna. Ett vanligt misstag som många gör är att de går ut för hårt i början. Sätter på sig skorna, joggar fem kilometer och känner sig mycket nöjda. Och gör samma sak nästa dag. Och nästa. Dag tre går det trögt. Börja lagom. Löp inte varje dag, utan låt kroppen få återhämta sig. Annars bygger du inte muskler. Du kan också varva löpning med gång den första tiden. Är du helt otränad kan du börja med att promenera och åka tempot på promenaderna varje vecka.

Anmäl dig till ett lopp

För att hålla motivationen upp och för att ha ett mål kan det vara smart att du anmäler dig till ett lopp. Att delta i löplopp är roligt och riktigt populärt. Som tjej kan du satsa på Tjejmilen. Både killar och tjejer kan springa Blodomloppet, ett annat bra nybörjarlopp. Vill du ha en rejäl utmaning anmäler du dig till Göteborgsvarvet, en halvmara, som kräver ganska mycken träning. Det är roligare att delta i ett lopp tillsammans med en kompis, partner eller ett syskon. Sannolikheten att loppet verkligen blir av är också större om man anmäler sig tillsammans med andra.