Din guide till att börja träna

 

Behöver du komma igång och träna? Det kan vara svårt att verkligen sätta igång och göra det till en rutin. Här kommer din guide till ditt nya och hälsosamma jag.

Vad vill du uppnå?

Det första som du måste fråga dig är vad du vill uppnå med träningen. Är det bättre hälsa, undvika sjukdomar som diabetes och hjärtproblem? Vill du gå ner i vikt för att kläderna ska sitta bättre? Eller vill du få mer energi och orka mer? Testa nya sporter och leva ett mer aktivt liv? Det finns många anledningar att börja träna. För att träningen verkligen ska bli av och ge dig mycket är det viktigt att du har rätt motivation. Att börja träna för att andra tycker det eller för att du känner dig överviktig och tror att andra tycker att du borde träna håller inte i längden. Du måste vilja träna själv, inte börja röra på dig för att uppfylla andra människors krav. Det är många som går igenom livet och känner sig mulliga, men sanningen är att de är vackra och väger lagom mycket. Det kan vara ord från andra, kanske familjemedlemmar, som etsats sig fast i dem. Oavsett vad du väger, hur du ser ut och hur mycket du orkar: du måste tänka igenom hur du känner kring din kropp och träning för att lyckas. Skriv ner alla tankar och känslor som du har, så att du blir av med andras förväntningar på dig. Många gånger finns också bara andra personers krav och förväntningar i våra egna huvuden.

Bygg upp din kondition

För att träningen ska bli rolig måste du bygga upp muskler och kondition. Det tar tid och för att inte skada dig ska du ta det lagom lugnt i början. Börja med att dagligen promenera. Att börja gå ett visst antal steg om dagen är ett mycket bra sätt att komma igång. Det passar också dig som egentligen inte vill träna. Du kan ha som mål att du ska gå 10 000 steg om dagen, men börja där du är.

Börja träna

När du ska börja träna är det viktigt att du hittar en aktivet som du gillar. Om du inte brukar röra på dig så mycket kan du fråga dig vad du gillade för sporter i skolan? Basket, skidor, orientering eller dans? Om du inte gillade någon sport alls, så kan du ofta testa att bara börja promenera. Ett tips är också att du börjar köpa träningsmagasin som Aktiv träning och iForm. Genom att börja läsa om träning så kommer du naturligt börja inlemma det i ditt tankesystem. Det är också klokt att börja träna eller promenera tillsammans med en god vän. Har du en kompis som brukar gå på vattengympa eller zumba en gång i veckan? Följ med.